vrijdag 13 april 2012

Donderdag 29/03
Vandaag hebben we met alle studenten the store (het materiaalkot van de school) opgeruimd want het was broodnodig. Zoveel bruikbaar materiaal dat daar gewoon ligt te liggen!
Woensdag 28/03
Picca Nursery School bezocht. Een heel leuk, en net schooltje, ook opgericht door belgen.
In de namiddag het marktje van Senegambia bezocht, en met wat ergernissen buiten gelopen. De mensen zijn zo opdringerig en willen absoluut dat je bij hen iets kocht ook al zagen ze je de voorgaande verkoper (die juist hetzelfde verkoopt) net hebt afgewezen.
Dinsdag 27/03
Omdat vandaag de laatste schooldag was voor de vakantie, was het maar een halve dag. We organiseerden samen een groot spel voor de hele school. Ze moesten zeven sterren verdienen door zeven opdrachten te vervullen. Er waren mooie resultaten bij waarronder: sta met de hele school in de vorm van een zwaluw. Een beetje een chirokampgevoel!
's Avonds met acht kinderen van the orange class gemarched (in de regen!!) naar 'Franco Alliance', waar de rest van de klas een toneelstukje opvoerde. Hiervan probeer ik ook nog een filmpje op te zetten.
Maandag 26/03
Een hectische dag in the yellow class, omdat onze mentor op bijscholing was. Omdat de testweek eropzit, speelden de andere kinderen van de school buiten. Vraag dan maar eens aan een klas van achttien kinderen van 7 of 8 jaar om hen te concentreren. Enkel met een verhaal kregen we ze stil.
Zondag 25/03
Op bezoek bij Aminata, onze kokkin. Ze leeft in een erg gezellige compound, met haar twee kindjes.
Nadien ons paspoort gaan verlengen. Maar als je denkt dat je daar op vijf minuutjes van af bent, heb je het goed mis. Gambia Experience all over again.
Zaterdag 24/03
De boekenwinkel 'Timboektoe' bezocht en nadien doorgereden naar het dorpje Bakau om er een marktje te bezoeken.
's Avonds mochten we op uitnodiging gaan eten bij andere Belgische studenten, die in een dorpje verder dan ons in een kleuterschooltje lesgeven. Aan de conversaties merk je dat er veel gelijkenissen zijn tussen onze scholen op vlak van orde en organisatie.
Vrijdag 23/03
Vandaag hebben Evelien en ik zelf een test gegeven aan de kinderen. Het was op niveau van de klas, maar omdat een kopiëermachine op school nog onbestaand is, moeten de kinderen alles overschrijven van het bord. Natuurlijk heb je dan snelle en trage schrijvers, en zo ontstaat chaos in de klas!
In de namiddag was het parentmeeting. Afspraak om 4uur, echt gestart om tien na 5. Omdat vele ouders de Engelse taal niet goed beheersen werd alles in Wolof, de lokale taal uitgelegd. Wij zaten er dan ook maar bij voor Piet Snot.
Donderdag 22/03
Vandaag wat geëxperimenteerd met leesboeken. Ze liggen in de school maar worden bijna nooit gebruikt. Kinderen zijn zo gefascineerd door verhalen en hun prenten en het voorleesmoment is het stilste moment van de dag.
Woensdag 21/03
Vandaag hebben we een soort leerlingvolgsysteem opgezet voor de kinderen van onze klas. Zo kunnen we deftig opvolgen wie waar staat in zijn leesproces, en kunnen we oefeningen op maat voorzien.
Deze week verblijft er een mongooltje, Assa, logeren in de Kadjendo. Een schat van een meisje.
Dinsdag 20/03
Terug in de yellow class. Er komt eindelijk wat een band met de kinderen, ik begin hun namen wat te kennen. Er zitten dan ook vier Fatoumatas en drie Ebrimas in de klas. Een leuk klasje!
Maandag 19/03
Gelukkige verjaardag Evelien!! Met de nodige versiering en een lekker verjaardagmaal maakten we er een leuke dag van.
Zondag 18/03
Op bezoek bij Suwebatou, de coördinator van de school. Een echte Afrikaanse namiddag beleefd. Lekker gegeten uit een grote schotel, henna op de huid, gezellige babbel,...
Zaterdag 17/03
Meegemarched met de kleuters van Nyodema en een paar van the Swallow voor het feest dat gisteren al begon. We waren weer veel te vroeg zoals altijd. 's Avonds was dan the big party met een Gambiaans life-bandje.
Vrijdag 16/03
Na een half dagje lesgeven doet een plonsje in het zwembad niet zo ver van hier echt wel deugd.
's Avonds vierde het schooltje Nyodema hun 25jarig bestaan. Vandaag was eerder het formele gedeelte en volgde de ene speech na de andere.
Donderdag 15/03
Terug lesgegeven in the green class. Met een spelletje BINGO worden ze echt hilarisch gek. Ik hoop dit filmpje er ook eens op te zetten.
Na de school met kokkin Maryama naar een naamgevingsfeest geweest. Het is een soort geboortefeest , waar vrienden en familie, (en ook wij, vreemden, of ja, blanken) uitgenodigd worden. De baby wordt van de ene in de andere schoot geworpen, alsof het nieuwste speelgoedje is.
Ik heb ook de kans gekregen om een baby op mijn rug te dragen. Leuke ervaring!
Woensdag 14/03
Omdat de teacher van the green class up naar een soort bijscholing was mochten Evelien en ik zijn lessen overnemen voor de hele dag. Deze klas (een jaar ouder dan onze klas) kan wel al lezen en elke les gaat hier veel vlotter. Dit motiveert me nog meer om de kinderen van mijn klas te leren lezen.
Dinsdag 13/03
En dan EINDELIJK onze eerste lesdag. Het viel bijzonder goed mee. We staan dan ook met twee voor een klas van achttien kinderen, en we moeten de lessen English en Phonics geven. Ook al vind ik dat de lessen English wat nutteloos zijn omdat de kinderen nog niet kunnen lezen. Dan zou je beter geen tijd verliezen met die lessen en de kinderen leren hoe ze moeten lezen.
's Avonds bezorgde een megakakkerlak ons nog wat sensatie. Jeej!
Maandag 12/03
Vanmorgen hebben we met z'n allen op school afscheid genomen van de studenten van Torhout. Het was tegelijk ook Common Welth, dus onze eerste officiële lesgeefdag, ging voorbij zonder les te geven. Tot 13uur was het speeltijd, dansen, liedjes zingen,...
Zondag 11/03
Mangrooves here we come! Vandaag heb ik voor de eerste keer een echt mooi stukje natuur gezien. De wandeling ernaar toe, het varen in het bootje, een onbeschrijflijke en onvergetelijke ervaring. Het was net of je even alleen op de wereld zat. Een stukje Africa zonder toeterende bustaxi's, opdringerige bumpsters, of kleine kinderen die 'tubab' naar je toeriepen. Omdat het weer meeviel namen we met z'n allen een duikje in de rivier.
We bezochten er een dorpje met een oester'fabriekje'. En om beleefd te zijn proef je er natuurlijk eentje, maar 't smaakt gelijk een mossel.
Terug aangekomen met de boot overkwam ons iets dat maar heel zelden gebeurt. Het laatste stuk waar we enkele uren geleden over wandelden stond nu volledig onder water. Onze terugtocht begon op blote voeten, met water tot aan onze knieën, zoekend naar een plekje om onze voeten niet op een krab te zetten.

Zaterdag 10/03
MARCHING DAY! Een evenement waarop 200 kleuterscholen van Gambia zich verzamelen om te marchen voor de president van Gambia. En bij president van Gambia moet je je een kleuter voorstellen in een Presidentkostuumpje, waar iedereen 4 uur op staat te wachten in de brandende hitte. Als de elekriciteit meezit probeer ik er het filmpje op te zetten.
Terug thuis had Aminata Gambiaanse pannekoeken gebakken. Mjammie! Receptje om te onthouden.
(Gelukkige verjaardag Veerle!)
Vrijdag 09/03
Vrijdag eindigt de school al om twaalf uur. In de namiddag met Kumba en Ansu, de kinderen van Aminata onze kokkin, naar zee geweest. Een rustdagje, na die drukke week.
Donderdag 08/03
Plots meegegaan met the blue class (derde kleuterklas) op uitstap naar de zee. ZOT! 40 kleuters die op een afgebakend terrein moesten spelen, 5 meter van de zee. Sommigen hadden de zee nog nooit gezien. Het was echt onmogelijk om ze in dat vierkant te houden. Nadien mochten ze per twee met een teacher eventjes met hun voetjes in de zee spartelen en dan weer terug achter de lijn gaan spelen. Another Gambia experience.
Woensdag 07/03
Vandaag geobserveerd in 'the orange class' (vijfde en zesde leerjaar). Ik verschoot me ervan hoe sterk het zesde leerjaar is. Het was een wiskundeles over de oppervlakteberekening van een vierkant in een cirkel. Pfioew! Om eerlijk te zijn wist ik het antwoord zelf niet.
In de namiddag hielpen we met the study class van the yellow class. Ik nam de drie zwakste leerling apart om te oefenen om de phonis en het blenden van de woorden. Maar zelfs met drie was te veel. De kinderen hebben echgt individuele hulp nodig om te leren lezen want de niveaus zijn zo verschillend.
Dinsdag 06/03
Geobserveerd in 'the green class up' (tweede leerjaar). Maar veel observeren hebben we niet gedaan want plots werd de hele school naar buiten geroepen om afscheid te nemen van een sponsor, Herman. Er werd gezongen en voluit gedanst om hem te bedanken. Het was een onbeschrijflijk moment, het was de eerste keer dat we de hele school zo uitbundig bezig zagen.
Ik leerde er ook een liedje 'Boulmalaal Boulmadjegge'. Het is een liedje (met dansje) dat de meisjes brengen aan de jongens met de boodschap: blijf van me af, raak me niet aan. Ik probeerde mee te dansen, maar die Afrikaanse danstechnieken heb ik voorlopig nog niet in me.
In de namiddag bezochten we Kimberly, een andere studente, die de kans kreeg om les te geven over de verengelste methode van 'veilig leren lezen' in the college in Brikama. In tegenstelling tot bij ons zit het klaslokaal vol studenten van 30 jaar of ouder.
Na de college een bezoekje aan de craftmarket in Brikama. Allemaal shopjes op een rij waar ze bijna allemaal hetzelfde verkopen. Je gaat van het ene winkeltje naar het andere en nog voor dat je aankomt vragen ze al naar je naam, terwijl ze je een hand toereiken en trekken ze zo hun shop binnen.
's Avonds onze eerste salamanderjacht in de slaapkamer van de kleutermeisjes. Spannende bedoening, maar weer een Gambia experience die je niet mag missen.
Maandag 05/03
Voor het eerst geobserveerd in de klas waar we binnen een week zelf mogen lesgeven. Mijn eerste indruk? Oh oow! Hoe begin ik hier nu aan. De kinderen zien in een lesuur engels wat wij zouden zien op een kwartiertje. Ze blijven alles herhalen en herhalen, terwijl meer dan de helft van d.e klas nog niet eens kan lezen. Hopelijk kunnen we hier wat verandering in brengen.
Na het observeren werden we plots gevraagd les te geven in 'the green class down' (derde en vierde leerjaar) omdat de teachers opeens beslisten een vergadering te houden. Een uitdaging die ik met plezier aannam. We moesten 'gewoon' even lesgeven over phonics terwijl we er totaal geen ervaring mee hadden. Al bij al viel het echt goed mee. Ik kan niet wachten tot ik zelf voor een klasje sta.
Zondag 04/03
Vroeg opgestaan om naar de mis te gaan in Bakau. Zo levendig en vol muziek! Echt leuk om eens te zien. Het koor speelde zelfs verder nadat de mis afliep zodat wij het konden filmen.
Om helemaal into Africastyle te leven wasten we vandaag voor de eerste keer zelf onze kleren. Leuk om eens te doen, maar nu nog volhouden het elke week te doen.

Zaterdag 03/03
We zijn hier nu AL een week, het gaat hier bijzonder snel. Dezemorgen zijn we vroeg opgestaan om James Island te gaan bezoeken. Een klein stukje Gambia met een rijke geschiedenis. We trokken er met een soort visserbootje naar toe. De gids vertelde ons over de gruwelijke slavenhandel die er zovele jaren geleden afspeelde. Een mooi stukje cultuur, waar we wel drie uur voor hebben gereisd (taxi, bustaxi, ferry, bustaxi), en dan nog eens drie uur terug. Dat was een ander stukje cultuur!
's Avonds iets eten in Senegambia, de toeristenstreek van Gambia. In de eettent zaten we tussen blanken, het leek net of we even terug in België zaten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten